Бюджетний комітет Верховної Ради обурений діями керівництва Міністерства охорони здоров’я

Представники МОЗ не надали жодного обґрунтування ні щодо виконання бюджету на 2016 рік, ні формування бюджету на 2017 рік.

Комітет з питань бюджету Верховної Ради України звернувся до Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з листом, у якому висловив свою позицію у зв'язку з неможливістю розгляду проекту державного бюджету на 2017 рік щодо охорони здоров'я.

Як повідомила прес-служба члена бюджетного комітету, народного депутата Андрія Деркача, у листі до Гройсмана підкреслюється, що представники Міністерства охорони здоров'я не надали жодного обґрунтування ні щодо виконання бюджету на 2016 рік, ні формування бюджету на 2017 рік. А всі пропозиції бюджетного комітету Ради до Міністерства охорони здоров'я взяти участь у засіданні були проігноровані.

"Щоб Міністр охорони здоров'я або його представник не з'являлися на засідання бюджетного комітету – такого не було, по-моєму, за всю історію незалежності країни. На подібну неадекватність поведінки МОЗ увагу Прем'єра Гройсмана звернули представники практично всіх політсил, представлених у Парламенті, а також Міністр фінансів, який був присутній на всіх засіданнях ", – заявив Деркач.

Він також зазначив, що жодної закупівлі за бюджетом 2016 року у сфері охорони здоров'я через міжнародні організації проведено не було.

"Цифри з економії за 2015 рік, крім "вигуків" у Фейсбуці та в інтерв'ю, ніхто з представників Міністерства охорони здоров'я так і не надав. Більше того, на засіданні парламентського комітету з питань бюджету були присутні представники незалежних профспілок медиків, які розповіли про початок чотирьох кримінальних справ по закупівлям ліків у 2015 році і виконання бюджетних програм у медицині, а фінансова інспекція надала членам комітету інформацію про виявлені порушення навіть при закупівлях через міжнародні організації!" – зазначив народний депутат.

За словами Деркача, передоплата за ліки здійснювалася без встановлення чітких термінів постачання, не були визначені фінансові санкції за порушення їх умов.

"Мільярди коштів бюджету по півроку працювали в невідомо яких програмах, не приносячи доходу державі. Зокрема закупівлі ліків здійснювалися в українських компаній з калькуляцією тарифу постачання через Європу – так зване "Роттердамське плече", тепер уже в медицині", – стверджує Деркач.

Депутат повідомив, що комітет Ради з питань бюджету ухвалив рішення не тільки звернутися до Прем'єра Гройсмана, а й узяти на контроль усі бюджетні програми МОЗ від 2016 до 2017 року й розібратися з ними публічно, за участю фахівців і профспілок.