АМКУ порушив 72 справи щодо фармацевтичних компаній

Органи Антимонопольного комітету України розпочали розгляд 72 справ, порушених щодо фармацевтичних компаній за встановленими фактами необґрунтованого підвищення цін на «антигрипозні» лікарські препарати і медичні засоби. Про це на брифінгу під час...

Органи Антимонопольного комітету України розпочали розгляд 72 справ, порушених щодо фармацевтичних компаній за встановленими фактами необґрунтованого підвищення цін на «антигрипозні» лікарські препарати і медичні засоби. Про це на брифінгу під час Українського фармацевтичного форуму заявив виконувач обов’язків Голови Комітету Олександр Мельниченко.

Справи про порушення фармацевтами конкуренційного законодавства розглядаються відділеннями Комітету в усіх регіонах, крім міста Севастополя, де ціни на медикаменти залишаються стабільними з жовтня 2009 року. Найбільше справ розслідується у Волинській області – 8, у Рівненській – 6, у місті Києві і Київській області – 9.

За словами О. Мельниченка, у цей час продовжуються перевірки 5 найбільших оптових постачальників і 7 найбільших фармвиробників. А вимоги Комітету щодо зниження цін на ліки і медичні засоби охопили 1627 оптових і роздрібних фармацевтичних підприємств.

За ознаками бездіяльності у вжитті антиепідеміологічних заходів порушено 3 справи стосовно місцевих управлінь охорони здоров’я Львівської, Івано-Франківської областей та міста Хмельницького.

«На сьогодні уже відбулося зниження цін на низку препаратів «грипової» групи в окремих регіонах, зокрема у Чернігівській, Львівській та Донецькій областях. І працівники системи органів Антимонопольного комітету продовжують роботу з аптечними мережами і оптовими постачальниками, поведінку яких щодо зниження цін ми враховуватимемо під час прийняття рішень у справах. Штрафні санкції будуть адекватними і залежатимуть від того, чи виконала компанія вимоги Комітету в частині своєї цінової політики», – підкреслив в.о. Голови Комітету Олександр Мельниченко.

Джерело: www.amc.gov.ua