«Самопоміч» наполягає на включенні до парламентського порядку денного законопроектів, що стосуються реформування галузі

Про це повідомила депутат фракції «Об’єднання «Самопоміч», заступник голови комітету з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко.

«Вчора разом з Міністром охорони здоров’я ми ще раз обговорили ці законопроекти, і сьогодні будемо просити Голову Верховної Ради включити їх до порядку денного як невідкладні», — повідомила вона.

Депутат зазначила, що розгляд цих документі гальмується профільним комітетом, проте без їх ухвалення не може розпочатися комплексне реформування системи надання медичних послуг населенню.

«Ці законопроект змінюють головне – механізм фінансування медзакладів. Зараз в нас фінансуються койко-місця, законопроектами вводиться система фінансування послуг, що надаються громадянам», — зауважила Сисоєнко.

За її словами, така модель фінансування дасть більше свободи в розпорядженні коштами керівникам медзакладів, і дозволить покращити якість медпослуг.

«По суті без цих законів говорити про можливість, навіть часткового, запровадження страхової медицини не можна. Їх ухвалення дасть змогу залучати в лікарні не лише кошти держбюджету, але й з інших джерел, і таким чином буде можливість підвищити як якість послуг, так і зарплату лікарям», — повідомила вона.