ФармаБайка дванадцята

Іноді треба виходити із зони свого комфорту, треба вийти у світ і подивитися, що там робиться. Іноді , коли довго сидіти у офісі, можна втратити профпридатність, можна не побачити того, що коїться навколо, а ще можна пропустити маркетинговий бюджет.

Так, так, пропустити! Ось узяв фармацевтичний виробник і витратив бюджет на вашого конкурента, а ви, якщо не виходите у світ, то може і не будете знати про це.

Гадаю, що багато людей з маркетингу так і роблять. Ну навіщо знати? Прийшов, побачив, засмутився. Звітував керівництву, а те в свою чергу задач нарізало… а тут сидів би у офісі, писав наступний звіт, фантазував з цифрами і усе добре.

Для аптечного роздрібу усе не так: акції аптечний роздріб добуває, іноді навіть бере виробника за горло!

Якось я вирішила сходити до конкурентів, подивитися, що коїться у світі трейдмаркетингу, які такі активності є зараз на фармацевтичному ринку.

Для чого це потрібно робити:

  • Можливо здобути додатковий бюджет, як для кінцевого споживача, так і для аптечної мережіМожливо дізнатися те, що вам або забули розповісти, або від вас приховали
  • Можливо побачити щось нове
  • Можливо розширити свій кругозір
  • Можливо зустріти старих друзів

Прийшла у сусідню від нас аптеку… аптека як аптека (це може бути однією з тем наступних ФармаБайок), а зараз до того що побачила:

“Акція сімейна! Купи дві упаковку противоглисних препаратів та отримай ще одну у подарунок!”

Тут у моєї фантазії виросли крила. Я підхожу до каси, там така мила дівчина Олена. Я прошу розтлумачити мені смисл цієї акції. Олена не приховує посмішку, і відразу питає, а у вас яка думка? Ми ділимося з нею, я своїми думками, котрі моя фантазія з крилами видала, а вона тим, що їй розповіли покупці, ось що у нас спільно вийшло:

  • Якщо він і вона – це дві упаковки, то третя – для їхнього кота!
  • Якщо, він і вона – це знов дві упаковки, але є діти і кіт – то не вийшла шара!
  • Якщо , він і вона і двоє дітлахів – то теж щось не те…

Ну якось вирішили ми…. у продакт-менеджерів цієї поважної компанії однобоке бачення сім’ї .

“Акція купи і отримай!”

Так акція, під кодовою назвою “шара”. Усі люблять шару, ось і вирішили продакти зробити шару. Пропонують до спрею нагального дві пачки носових хустинок. Акцію побачила, тільки тому, що до Оленки підійшла жіночка і поскаржилася на нежить. Оленочка відразу жіночці запропонувала купити цей акційний засіб, і почала розповідати, що купивши засіб від нежиті жіночка отримає ще дві упаковочки носових хусточок . Жіночка так недовірливо заглянула у сині очі Олени, а потім таке запитала: “Це такий поганий препарат, що мені потрібно дві упаковки носових хустинок, однієї замало?”

Добре, коли в аптеці є великий диван для відвідувачів. До речі, дуже гарно, що він був, пішла я міркувати, сіла і думку гадаю… Яка розумні жіночка, жоден продакт і гадки не має, що є таке заперечення у кінцевого споживача, ніхто до такого не додумався. Поки я міркувала, на очі мені потрапив дитячий відділ. Там був розміщений величезний плакат з дуже красивим малюком і там я побачила ще одну акційну пропозицію.

“Акція купи підгузники і отримай крем під підгузники!”

Ось хто це вигадав? Мені дуже цікаво, маркетинг виробника підгузників у курсі? Виявляється, вони виготовляють такі погані підгузники, що до цих підгузників у подарунок дають відразу крем від опрілостей!

Диван мені явно не допоміг у спробах зрозуміти хід думок продактів.

Ще я побачила у дитячому відділі акцію: до підгузників примотані серветки у подарунок, і ще на оце щастттяяяя 25 відсотків знижки, виробник так хвилювався, що ніхто не буде купувати, може краще почати доплачувати мамам за їх вибір?

Це до каші дитячої з 6 місяців примотали суміш замінника грудного молока від 0-4 місяців… Може у вас є кому це дати або викинути виробнику було жаль?

І останні дві шедевральні акції по жіночій гігієні – відділ гігієни розташований у дитячому відділі. До жіночих критичних прокладок у дуопачці… Ні, не здогадаєтесь що! Два різних виробника, один примотав гребінець для волосся, а інший каву!

Усе, я пішла, може там було ще щось, але я вже не могла… Я дуже рада, що до нас не прийшли із цими акційними пропозиціями, краще якось без них, ніж так!

Любі мої колеги з маркетингу, я вас дуже прошу – хочете провести акцію? Сходіть до аптеки, поговоріть з фармацевтом, подивіться навколо! Я вас дуже люблю, обіцяю написати ФармаБайку про акційні пропозиції тільки по препаратам, там є що розказати, ви дуже креативні…